Befälsband

Inom Krigshjärtakampanjen har ena sidans befäl band för att visa på grad. Här kommer en beskrivning på hur det går att göra en variant med dupionsiden och linne. Jag har valt dupionsiden då jag hade det hemma och linnet är på baksidan för att ge stadga.

Först har jag börjat med att sy IMG_2468ett dubbelvikt band av sidenet, som en platt tub, med avigan utåt (vilket inte spelar så stor roll med just det här tyget). Bredden är cirka 9 cm + sömsmån (vilket innebär att remsan i sin helhet är 18 cm bred + sömsmån) och för längden har jag utgått från hur långt jag vill att bandet ska gå. Jag syr med efterstygn och med en tråd som jag repat från sidentyget. Om jag skulle gjort ett band med två färger såsom andrebefälen har skulle jag sytt ihop två remsor till en tub istället.

 

IMG_2477 Efter det har jag vrängt tuben ut och in så att rätsidan kommit utåt och sömmen hamnat på insidan.

 

 

 

 

 

Nästa steg är att IMG_2478platta till tuben till ett band och se till att sömmen hamnar längs mitten av remsan på ena sidan och efter det stryka bandet för att få det slätt. Jag har skarvat mitt band på mitten också för att få det långt nog.

 

 

 

 

IMG_2480

Efter det har det varit dags att sy ihop bandet. Jag utgick från ett av mina andra band gällande vilken vinkel jag skulle sy ihop det i – alternativet är att nåla och testa sig fram. Jag använde vanlig tygkrita (här i form av rullkrita med kritpulver) och linjal för att rita en linje att sy efter.

 

 

 

 

IMG_2519Efter att ha sytt längs linjen klippte jag av det överflödiga tyget, vek upp bandet och fällde sömmarna åt varsitt håll. Detta kommer inte synas, men det känns bra och det blir mer hållbart än att bara låta det vara. För att få det extra platt går det att stryka sömmen.

 

 

 

 

IMG_2514

Nästa steg var att sätta dit tassels. För skojs skull provade jag att göra egna och testade mig fram efter en guide jag hittade på nätet. Dessa är gjorda av samma garn som kantväven. Det vita är pärlbomull och det svarta är ull. För att få lite form på dem så har varje tassel en träpärla överst. Det var lite pill och tog några försök för att få till formen, men till slut hade jag tre som såg likadana ut (och som synes några extra).

 

 

 

IMG_2649

Jag har här sytt på mina tre tassels och satt dit en svart träpärla som extra dekoration. Sydde fast dem med samma tråd som jag sytt resten med. Förhoppningsvis kommer de här hålla bra så jag slipper byta dem på ett tag. Nu är befälsbandet bärbart, men jag vill ha lite extra dekoration och stadga, så dags att kantväva.

 

 

 

IMG_2710

Början på kantväven. Jag väver med en liten vävsked i ett ganska enkelt mönster där alla trådar i varpen utom en är vita. Kantväven blir både en dekorativ detalj och det som håller samman sidenet och linnet. Jag har valt att använda oblekt linnetyg då jag tycker det passar bäst, men det är förstås en smaksak. Hur kantväv går till kommer jag inte gå in så mycket på här, men om du kan väva så är det inte direkt svårt att kantväva – istället för att gå tillbaka genom varpen så gör du ett stygn genom tyget med inslagstråden. På så sätt trär du alltid inslagstråden från samma håll på varpen och väven blir rund.

 

IMG_2711

Kantväven på utsidan börjar bli klar. Linneremsan är ett par-tre centimeter bredare än bandet så att jag kan vika in kanterna. Det gör att det blir snyggt och hållbart. När jag är klar med väven flätar jag ihop varptrådarna en liten bit och viker sedan upp flätan på baksidan av bandet och syr fast den.

 

 

 

IMG_2767

Här är hela bandet färdigt och jag prövar det tillsammans med lite annan utrustning.

 

 

 

 

 

 

MiBefälsbandkantvävna två andra band som jämförelse. De har varit på lajv, så några tassels har fallit bort från det röda. Nu vet jag dock hur jag kan göra egna som är mer hållbara, så ska se till att reparera bandet nästa gång jag behöver det. Bägge banden är gjorda på samma sätt som det gula.